Tiramisu z truskawkami
Tiramisu z truskawkami, po włosku tiramisù alle fragole to propozycja dla wszystkich, którzy kochają smak włoskiego deseru, ale chcą też w pełni wykorzystać sezon na truskawki. Muszę zaznaczyć, że nie jest to tradycyjna wersja, a lekko odchudzona wariacja.
Składniki:
- 300 g truskawek
- 250 g ricotty
- 200 g jogurtu greckiego light
- 54 g biszkoptów
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka słodziku
- mleko
Przygotowanie:
- Truskawki umyj i pokrój w kostkę. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw do lodówki do momentu, aż truskawki puszczą sok.
- Ricottę wymieszaj z jogurtem greckim, dodaj miód i mieszaj trzepaczką do uzyskania lekkiej pianki.
- Mleko wlej do głębokiego naczynia. Następnie maczaj w nim biszkopty i od raz przekładaj je do naczynia, w którym będziesz podawać deser.
- Składniki układaj warstwami: biszkopty, krem z ricotty, truskawki. Wierzch możesz udekorować truskawkami.
- Gotowy deser wstaw do lodówki na godzinę.
B 36,5g T 36,3g W 84,8g
Nazywam się Karolina Kowalska. Jestem dietetykiem klinicznym i psychodietetykiem. Moje zainteresowanie dietetyką zrodziło się z ogromnej pasji do… jedzenia! Wyznaję zasadę, że zdrowe odżywianie powinno być łatwe i szybkie w przygotowaniu i właśnie tego chciałabym Cię tutaj nauczyć!