Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami, po włosku tiramisù alle fragole to propozycja dla wszystkich, którzy kochają smak włoskiego deseru, ale chcą też w pełni wykorzystać sezon na truskawki. Muszę zaznaczyć, że nie jest to tradycyjna wersja, a lekko odchudzona wariacja.

 

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 250 g ricotty
  • 200 g jogurtu greckiego light
  • 54 g biszkoptów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka słodziku
  • mleko

 

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj i pokrój w kostkę. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw do lodówki do momentu, aż truskawki puszczą sok.
  2. Ricottę wymieszaj z jogurtem greckim, dodaj miód i mieszaj trzepaczką do uzyskania lekkiej pianki.
  3. Mleko wlej do głębokiego naczynia. Następnie maczaj w nim biszkopty i od raz przekładaj je do naczynia, w którym będziesz podawać deser.
  4. Składniki układaj warstwami: biszkopty, krem z ricotty, truskawki. Wierzch możesz udekorować truskawkami.
  5. Gotowy deser wstaw do lodówki na godzinę.

 

B 36,5g T 36,3g W 84,8g



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.