Pieczony filet z sandacza
Ryby są cennym źródłem kwasów omega-3, które mają zbawienny wpływ dla naszego układu krwionośnego oraz nerwowego i pełnowartościowego białka. Już 2 porcję ryby w tygodniowej diecie pokrywają zapotrzebowanie na kwasy omega-3.
Przygotowanie ryb wydaje się trudne i czasochłonne, ale ja pokaże ci, że można szybko i prosto poradzić sobie z jej przyrządzeniem!
Przepis ten nada się również na grilla!
Składniki:
- 600 g fileta z sandacza
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka cytryny
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Umytą rybę natrzyj przygotowanym masłem i odstaw na ok 1h.
- Następnie blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej rybę.
- Cytrynę pokrój w plastry i połóż po 2 na każdym filecie.
- Na koniec rozłóż pietruszkę.
- Rybę piecz 30 min w 180 stopniach.
- Podawaj z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub kaszą.
- Danie dobrze uzupełni fasolka szparagowa.
B 117,1g T 22,1g W 2,9g
Nazywam się Karolina Kowalska. Jestem dietetykiem klinicznym i psychodietetykiem. Moje zainteresowanie dietetyką zrodziło się z ogromnej pasji do… jedzenia! Wyznaję zasadę, że zdrowe odżywianie powinno być łatwe i szybkie w przygotowaniu i właśnie tego chciałabym Cię tutaj nauczyć!
Lubię delikatne smaczne jedzenie. H