Pieczony filet z sandacza

Pieczony filet z sandacza

Pieczony filet z sandacza

Ryby są cennym źródłem kwasów omega-3, które mają zbawienny wpływ dla naszego układu krwionośnego oraz nerwowego i pełnowartościowego białka. Już 2 porcję ryby w tygodniowej diecie pokrywają zapotrzebowanie na kwasy omega-3.

Przygotowanie ryb wydaje się trudne i czasochłonne, ale ja pokaże ci, że można szybko i prosto poradzić sobie z jej przyrządzeniem!

Przepis ten nada się również na grilla!

 

Składniki:

  • 600 g fileta z sandacza
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 sztuka cytryny
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:

  1. Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Umytą rybę natrzyj przygotowanym masłem i odstaw na ok 1h.
  3. Następnie blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej rybę.
  4. Cytrynę pokrój w plastry i połóż po 2 na każdym filecie.
  5. Na koniec rozłóż pietruszkę.
  6. Rybę piecz 30 min w 180 stopniach.
  7. Podawaj z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub kaszą.
  8. Danie dobrze uzupełni fasolka szparagowa.

 

B 117,1g T 22,1g W 2,9g



1 thought on “Pieczony filet z sandacza”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.