Jako prawdziwy makaronofil nie mogłabym nie przygotować mojego pierwszego przepisu właśnie z tym produktem. Danie robi się błyskawicznie i nie wymaga od nas wielu składników. To idealna propozycja dla osób, które nie chcą tracić wiele czasu na gotowanie, ale mają ochotę na coś z włoskiej kuchni. Kcal 510, B 16,3g T 19,1g W 74,5g.
Ekspresowe spaghetti z passaty

Składniki
- 250g passaty
- 1 mała cebula
- 3-4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
- oregano
- sól
- pieprz
- 80g makaronu spaghetti razowego
- 1-2 łyżeczki parmezanu (w opcji wegańskiej można wymienić na płatki drożdżowe)
- bazylia świeża
Przygotowanie
- Krok 1 Cebulę pokroić w kostkę.
- Krok 2 Oliwę (lub olej) rozgrzać na głębszej patelni lub w garnku i podsmażyć na niej cebulę, aż będzie złota.
- Krok 3 Do cebuli dodać passatę.
- Krok 4 Dodać rozgnieciony czosnek.
- Krok 5 Doprawić cukrem, oregano (ok. 1 łyżeczka), solą i pieprzem. Gotowy sos można zblendować, ale jeśli jesteś takim samym leniuszkiem jak ja to nie musisz tego robić.
- Krok 6 Makaron ugotować al dente.
- Krok 7 Ugotowany makaron polać sosem, posypać serem i ozdobić bazylią. Buon appetito!

Nazywam się Karolina Kowalska. Jestem dietetykiem klinicznym i psychodietetykiem. Moje zainteresowanie dietetyką zrodziło się z ogromnej pasji do… jedzenia! Wyznaję zasadę, że zdrowe odżywianie powinno być łatwe i szybkie w przygotowaniu i właśnie tego chciałabym Cię tutaj nauczyć!